Daan

maandag 24 januari 2011

Koek

Oh help, de koeken van Daan zijn op! Vlug,vlug naar de supermarkt, want die koeken die zijn hier zo ongeveer heilig. Aangezien Daan een sterke voorkeur heeft voor bepaalde etenswaren, zijn dit dus ook niet zomaar koeken en volstaat een ander willekeurig koekje ook niet. Dit zijn koeken die worden hier gegeten als toetje, als tussengerecht, als troost, gewoon zomaar en soms zelfs als ontbijt. Het zijn multifunctionele koeken, want ze geven Daan  vertrouwdheid, hij weet namelijk zeker dat hij dit lust, ze geven regelmaat, want de koeken worden vaak op vaste momenten gegeten. Ze geven Daan rust op momenten dat het druk en onoverzichtelijk voor hem is, zo’n koek geeft hem dan de vertrouwdheid en rust die hij op dat moment nodig heeft, al is het alleen maar om mee rond te lopen.

Ook de andere drie lusten op z’n tijd wel zo’n koek net als Daan, zoals onze oudste het mooi formuleert. Blijkbaar geeft het hen ook wat vertrouwdheid of zij hebben gewoon honger, dat kan natuurlijk ook. Inmiddels weet iedereen hier in huis wat een ‘koek’ is, ook beide opa’s en oma’s beginnen het begrip ‘koek’ onder de knie te krijgen, maar regelmatig dat er hier vriendjes van Gijs komen spelen die erg beteuterd kijken of zelfs vol afgrijzen. Tja, bij koek denk ik ook aan iets anders, een heerlijke gevulde koek of een gangmaker, een krakeling of een bokkenpootje. Dus menig kind druipt hier teleurgesteld af als ze zien om wat voor koek het gaat. Een enkeling wil het nog weleens proberen en vindt ze dan ook lekker, althans dat zeggen ze, maar als ze dan naar huis zijn, vind ik een halve koek ergens tussen het speelgoed. Als ik hem al vind, want ook onze honden zijn er dol op en Daan peuzelt vaak de restjes van de andere kinderen nog op.

Dus vlug naar de supermarkt, mijn voorraad weer aanvullen. Hopelijk zijn ze niet op, dan moet ik nog naar een volgende supermarkt. Of nog erger, bijna een nachtmerrie, haalt de winkel ze uit hun assortiment of maakt de fabrikant ze niet meer wegens te weinig animo. Dat zou toch echt een ramp zijn, want dan moeten we Daan iets anders gaan aanbieden en het is misselijk wat dan net dat ene is dat die koek kan vervangen. Dus meneer de fabrikant, wij willen graag het recept, mocht u ooit besluiten dat snack-a-jacks met cheese –smaak niet meer worden gemaakt!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten