Daan

maandag 21 januari 2013

Achtbaan

Ken je die reclame? 'Voor wie dit thuis niet heeft?' is er (volgens mij) Roompot vakantieparken. Dan zie je twee kinderen op flippers en met snorkel en duikbril door het huis gaan, om voor de zoveelste keer van de waterglijbaan te gaan. Je ziet dan tot slot een rijtjeswoning met daarop een waterglijbaan. Wij hebben besloten om een achtbaan op ons huis te laten bouwen. Ikzelf heb helemaal niks met achtbanen, je krijgt er altijd gruwelijke hoofdpijn van en vaak kom je er met zo'n net-niet-hoeven-spugen-buik uit. Dus achtbanen zijn aan mij niet besteed.

Daan is echter een enorme fan van achtbanen. Maakt hem eigenlijk niet zoveel uit wat voor soort. Donkere achtbanen, veel gillende kinderen, wel op zijn kop, niet op zijn kop, houten achtbaan. Hij heeft hier geen echte voorkeur in, maar dat hij ze leuk vindt, is wel duidelijk. Als hij door taxichauffeur Jan wordt thuisgebracht, is dan ook het eerste wat hij zegt 'achtbaantjes' Op mijn 'hallo' reageert hij met een 'doeiii Jan' en daarna rent hij naar binnen. Natuurlijk laten wij geen achtbaan op ons huis bouwen, Daan vindt ze namelijk alleen heel erg leuk als hij ze kan bekijken op de computer. Zijn lieve grote broer heeft hem op deze zeer fanatieke fascinatie gebracht. Of met andere woorden, hij heeft weer een nieuwe dwangmatige tic erbij.

Zo hebben wij inmiddels een hond die gebarentaal kent, zodat we geluidloos weg kunnen sluipen om de betreffende hond uit te laten. Zonder dat daar een kind achteraan hobbelt, die steeds weer roept 'mag ik mee?' Wat nu eenmaal niet altijd kan en even handig is. Verder zijn er hier een aantal woorden verboden om uit te spreken in het bijzijn van Daan. Denk hierbij aan 'fiets, eten, mee, vakantie.' Daan hoeft een van deze woorden maar te horen en ik kan zo tien zinnetjes op noemen, die hij dan afratelt. Helaas kent hij niet de woorden 'straks, wachten, nee.' Daarom praten we hier soms net als Dora, wat onze andere kinderen dan weer niet snappen en het betreffende woord op zijn nederlands herhalen met de vraag 'waarom zei je dat in het engels?' Inmiddels zijn we er ook heel handig in geworden om de laptop te verstoppen. Zo gauw Daan namelijk de laptop ziet, begint hij over achtbaantjes. Dus voor hij thuis komt, is de laptop opgeruimd en weg, willen niet dat hij iedere middag achtbaantjes kijkt. Inmiddels hebben we ook al een variant geintroduceerd om de laptop toch aan te kunnen laten staan. 'de achtbaantjes doen het niet vandaag, veel te veel sneeuw.' Helaas trapt hij daar niet altijd in.

Maar terug naar de achtbanen. Een tijdje geleden zat Gijs achter de pc, youtube op en filmpjes kijken. Daan schoof aan en ik weet nog dat ik toen dacht  'wat schattig, die twee lieve broertjes samen.' Niet wetende wat er nog ging komen. De volgende dag werd duidelijk dat Daan zijn nieuwste fascinatie was geboren. Hij heeft de hele tijd om achtbaantjes gejengeld, gehuild, gezeurd en gevraagd. Als het nou klaar zou zijn na een filmpje. Nee, meneer wil de rest van de middag achter de pc 'achtbaantjes' kijken. Ooit weleens gezocht op youtube? Er staan er heel veel op, maar allemaal van korte duur. 1.42 minuut, 2.56 minuten. De langste die we tot nu toe hebben gevonden duurt 13.42 minuten. Vaak wil hij ze zlf uitkiezen en natuurlijk kiest hij de filmpjes die het korste duren. Kun je na een krappe twee minuten weer een nieuwe filmpje aanzetten, want Daan weet natuurlijk niet hoe een laptop werkt....

Dus staat de laptop aan, zoeken we op youtube een filmpje voor hem op. Wat er dan gebeurt, is eigenlijk wel een filmpje voor youtube waard. Daan gaat op de stoel voor de laptop zitten. Hij zit gespannen te wachten, telt af tot de start en dan begint het wiebel, gehobbel en gegil. Het is net alsof hij in een echte achtbaan zit. Hij hangt naar links, dan weer naar rechts. Roept luid en duidelijk 'hou je goed vast' en 'whieeeeew' met de nodige decibels aan volume. Als het filmpje dan is afgelopen, zucht hij eens diep, zegt lachend 'was leuk, mama' gevolgd door 'nog een keer'. En we stappen weer opnieuw in het karretje. Een leuke bijkomstigheid 'ik heb hier nog nooit een net-niet-hoeven-spugen-buik van gekregen...hoofdpijn echter wel.

2 opmerkingen:

  1. Je zou eens een tablet moeten proberen. Mijn (MCG) nichtje kan verbluffend goed op haar tablet in de youtube app door haar favoriete filmpjes navigeren. Dat zou je een hoop zelf filmpjes aanzetten kunnen schelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Bas voor de tip! Ik zal zeker eens gaan uitzoeken hoe dit werkt, scheelt een hoop tijd...

    BeantwoordenVerwijderen