Daan

donderdag 8 november 2012

frequentie

Ons gezin bestaat uit zes gezinsleden en daarnaast natuurlijk ook nog uit een aantal dierlijke gezinsleden. Ik denk dat van die zes gezinsleden, vier gezinsleden communiceren op frequentie 5 en de andere twee communiceren ieder op hun eigen frequentie. Daan praat en praat en praat. Hij zegt datgene wat hij vindt dat hij moet zeggen, zo op zijn eigen manier en op zijn eigen moment. Vaak is het gekopieerde taal, heeft hij iets ergens opgevangen en papegaait dit dan na. 'Brr koud' is nu een veel gehoorde zin en vervolgens trekt hij buiten zijn jas uit. Geen benul van wat koud nu precies betekent.

Juul daarentegen weet heel erg goed wat ze zegt, wat ze bedoelt. Het vervelende is echter dat zij een compleet andere denkwijze hanteert daarin dan wij dat doen. Het lijkt echt wel of we niet op elkaar zijn afgestemd. Juul zit vast op frequentie 3. Iedereen binnen ons gezin begrijpt elkaar, snapt wat we bedoelen, maar bij Juul lijkt het kwartje niet te vallen. Het lijkt wel of het bij haar op een andere manier binnen komt of we het misschien wel in het chinees zeggen. Ze begrijpt het niet. En wij begrijpen haar ook niet. Kortom er is konstant ruis op beide frequenties.

Zo hebben we tot oneindig veel ruzie en discussie gehad met z'n allen om een rose huis. Juul wist zeker dat we in een rose huis hadden gewoond. Niemand die wist wat ze bedoelde. Ik kon me er ook helemaal niks bij voorstellen. Toen we in ons huidige huis kwamen wonen, was Juul vier maanden oud. Ze kon gewoonweg dat vorige huis niet herinneren. Niet dat dat rose was, maar daar zou ze zich nog in vergist kunnen hebben of er zelf, met haar fantasie, rose van hebben gemaakt.  Maar herinneringen van voor de vier maanden die zijn er niet. Misschien onder hypnose, maar dit kon zij zich echt niet herinneren. Juul bleef echter bij hoog en laag volhouden dat we in een rose huis hadden gewoond. Ze werd er zelf boos om, erg boos. Begon te huilen omdat we niet wisten wat ze bedoelde. Uiteindelijk hebben we de discussie beeïndigd door toe te geven dat we vroeger in een rose huis hadden gewoond. Hehe, we konden allemaal weer verder met eten. Wat een toestand zeg en dat allemaal om een rose huis..

Een week later vraagt Gijs aan mij of we nog eens een keertje op vakantie kunnen gaan, daar waar ze dat zwembad in drie verdiepingen hebben. Ook zo'n lekkere vage vraag, maar ik weet wel meteen wat hij bedoeld. Pas dan valt bij mij het kwartje. Ik moet schuld bekennen aan Juul. We waren destijds in een Roompotpark met gekleurde huisjes en jawel....ons huisje was rose! Had ze het nu maar een beetje duidelijker gebracht, hadden we heel die tranen en gemopper niet door hoeven te maken. Scheelt erg veel gedoe en bij beide partijen irritatie.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeldje, maar dit gaat de hele dag eigenlijk zo. Juul doet de meest vreemde dingen, maar vaak zijn ze (na het nodige denkwerk) wel te verklaren. Ze vraagt de dingen vaak op een andere manier. Een manier die voor haar erg logisch is en als je net zoals zij op frequentie 3 communiceert, zul je het meteen begrijpen. Aangezien wij echter op frequentie 5 zitten, begrijpen we haar vragen vaak niet. We vragen al om meer uitleg, duidelijkheid en alleen die vragen zorgen bij haar voor de nodige irritatie, want het is toch heel simpel wat ze vraagt...lastig en erg moeilijk. Het zorgt voor veel onbegrip, een hoog energieverbruik. Ik zou niet weten hoe we haar op frequentie 5 moeten krijgen of onszelf misschien wel op 3. Nu op dit moment is het hopen dat we door de ruis, die er op beide frequenties is, net datgene horen wat we nodig hebben om elkaar te begrijpen.

Tot slot nog even een vraag van Juul, vertaald door ons wat ons ook weer de nodige strijd en moeite heeft gekost. Zo kunnen jullie bepalen op welke frequentie jullie communiceren.

'Als ik als allerlaatste* ben. Wel nummer krijg ik dan?'

vrije vertaling: 'Als ik jarig ben, hoe oud word ik dan?'


* Uitleg: Daan was die dag (27 oktober) jarig. Juul was toen de allerlaatste die van onze vier kinderen jarig zou zijn (eerst Pleun nog (15 januari), daarna Gijs (31 maart), dan Juul (21 mei)). Nu Daan jarig is geweest, is hij de allerlaatste.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten